niedziela, 12 lutego 2017

Sos bolognese z papryką

Bardzo szybki w przygotowaniu sos bolognese z czerwoną papryka i słodkim winem. Polecam na rozgrzewający i syty obiad.




600 g mięsa mielonego wieprzowego ( z szynki)
1 czerwona papryka
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 duża marchewka
Oliwa z oliwek
0,5 szklanki słodkiego czerwonego wina
0,5 szklanki bulionu wołowego
2 pomidory
190 g koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów
Oregano
Sól
Pieprz


Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelni z głębokim dnem lub w garnku podgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy cebulę, paprykę, marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i przesmażamy do zmięknięcia. Dodajemy mięso mielone. Gdy zmieni kolor wkładamy pokrojone w kostkę pomidory i doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Całość podlewamy winem i gotujemy około 5 minut (aż wyparuje). Ponownie podlewamy wodą i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy około 30-40 minut na wolnym ogniu. Podajemy z ulubionym makaronem spaghetti (u mnie bucatini).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz