Na kanapki najlepszy jest domowy serek twarogowy do smarowania. Dodatek żółtej papryki nadaje mu chrupkości i ser feta wyrazistości.
250 g półtłustego twarogu
½ żółtej papryki
½ pęczka natki pietruszki
2 łyżki sera feta
3 łyżki jogurtu naturalnego
Sól
Pieprz
Papryki kroimy w bardzo małą kosteczkę tak aby były wyczuwalne w twarożku. Natkę pietruszki siekamy bardzo drobno. Do miski przekładamy kawałki twarogu oraz ser feta. Rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtą paprykę oraz natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z jogurtem naturalnym. Mieszamy do uzyskania gładkiego serka.
Od samego patrzenia ślinka cieknie, genialne fotki : ) Kiedyś robiłam domowy twaróg, jest całkiem prosty w przygotowaniu i lepszy niż kupny. Ale w takiej mieszance, z serem fetą i świeżą papryką, każdy będzie smakował znakomicie. Lubię takie smarowidła, wystarczy kilka minut i mamy pożywne śniadanie albo lekką kolację. Zamiast papryki można dodać ogórka, rzodkiewkę lub inne chrupiące warzywo, doprawić mniej lub bardziej pikantnie. Do takiego serka pasowałby domowy chleb, ale to już wyższa szkoła jazdy : ) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ dodatkiem fety? Takiej pasty jeszcze nie robiłam. Zrobię jutro na śniadanie.
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/