czwartek, 23 marca 2017

Pizza z jajkiem i łososiem

To, że uwielbiam domową pizzę to już wiecie! I doskonale wiecie o tym, że robię ją z różnymi dodatkami.
Cienkie ciasto i pyszne dodatki tworzą smaczną pizzę. Chudy wędzony łosoś, jajka, pieczarki, wędlina i kukurydza sprawiają, że pizza ma niepowtarzalny smak!




Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
3/4 szklanki letniej wody
25 g świeżych drożdży
3 łyżki oleju

Wierzch:
3 łyżki passaty pomidorowej
Przyprawa do pizzy i zapiekanek Galeo
Suszona bazylia Galeo
400 g pieczarek
150 g łososia wędzonego na ciepło
5 łyżek słodkiej kukurydzy
5 plastrów chudej wędliny
200 g żółtego sera
4 jajka




Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do miski. Całość zagniatamy na gładkie jednolite ciasto. Odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 32 cm.

Ser ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Wędlinę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plastry. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek i kroimy w plastry. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 
Na cieście rozsmarowujemy passatę pomidorową. Obsypujemy ją przyprawą do pizzy i zapiekanek oraz suszoną bazylią. Następnie kolejno układamy pieczarki, małe kawałki łososia, wędlinę, jajka i kukurydzę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210*C na 15 minut. Pod koniec pieczenia wierzch pizzy obsypujemy serem.






2 komentarze:

  1. Uwielbiam domowe pizze, ale u mnie byłaby bez jajek i łososia :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetycznie wygląda tylko bez łososia :)

    OdpowiedzUsuń