Bardzo prosta w przygotowaniu i pyszna babka dwukolorowa. Taką doskonale pamiętam z czasów dzieciństwa.
Forma 2 litry:
5 jajek (M)
1 szklanka cukru
16 g cukru waniliowego
1,5 szklanki mąki tortowej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki oleju
Masło do formy
Bułka tarta do formy
Polewa czekoladowa:
125 g margaryny
0,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
3 łyżki mleka
Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dosypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Mąkę tortową oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Partiami wsypujemy mąkę do masy oraz stopniowo dolewamy olej. Miksujemy na gładką masę. Połowę ciasta przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą foremki. Do reszty ciasta dosypujemy kakao i ponownie miksujemy. Wylewamy na jasną masę wokół babki. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut.
W garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem. Wsypujemy kakao i energicznie mieszamy aby polewa się nie przypaliła. Dolewamy mleko i ponownie mieszamy. Gotujemy około minuty. Ciepłą oblewamy babkę.
Wypróbowałam na świeta! jest doskonala
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym teraz to ciacho :)
OdpowiedzUsuń