piątek, 21 kwietnia 2017

Jajka z zieloną pastą (z brokułem, koperkiem i szczypiorkiem)

Takie jajka możemy przygotować nie tylko w okresie Wielkanocy. Idealnie sprawdzą się na śniadaniu czy jako przystawka podczas domowych uroczystości. Pasta jest smaczna i wyrazista w  smaku.





4 jajka
5 różyczek brokułu średniej wielkości
½ pęczka natki pietruszki
1 łyżka świeżego koperku
1,5 łyżki majonezu
Sól
Pieprz


Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Obieramy ze skorupek. Każde jajko kroimy wzdłuż. Z każdej połówki wyjmujemy żółtka. Brokuł gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Do wysokiego naczynia wkładamy odcedzony brokuł, posiekany szczypiorek oraz koperek, żółtka oraz majonez. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blendujemy na gładką masę. W miejsce po żółtku wyciskamy rękawem cukierniczym lub szprycą gotową pastę.



1 komentarz: