Pyszna i prosta w przygotowaniu gotowana rolada z mięsa mielonego. Po przekrojeniu pięknie widać kolorowe papryki, marchewkę i zieleń natki pietruszki. Sos na bazie bulionu z koperkiem i kremowym serkiem dopełnia smak mięsa. Polecam na świąteczny stół.
1,5 litra bulionu drobiowego
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
1 łyżka świeżej natki pietruszki
1 cebula
1/3 czerwonej papryki
1/3 żółtej papryki
2 marchewki
1 duże jajko
2 łyżki bułki tartej
Chilli pieprz cayenne Galeo
Sól
Pieprz
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki świeżego koperku
W garnku zagotowujemy bulion drobiowy. Dodajemy suszoną natkę pietruszki oraz obraną i startą na tarce o średnich oczkach jedną marchewkę. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, czerwoną oraz żółtą paprykę. Dokładamy startą drugą marchewkę, świeżą natkę pietruszki, bułkę tartą oraz wbijamy jajko. Doprawiamy chilli, solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę.
Formujemy dużą roladę. Mięso delikatnie przekładamy do gotującego się bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu 60 minut.
Po tym czasie wyjmujemy roladę i dajemy jej odpocząć kilka minut. Kroimy na plastry.
Do osobnego garnka wlewamy 1,5 szklanki bulionu z gotowania mięsa. Dodajemy mąkę wymieszaną ze śmietaną. Przelewamy do garnka. Wsypujemy świeży koperek oraz kawałki topionego serka. Gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.Formujemy dużą roladę. Mięso delikatnie przekładamy do gotującego się bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu 60 minut.
Po tym czasie wyjmujemy roladę i dajemy jej odpocząć kilka minut. Kroimy na plastry.
Smacznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę genialnie! Aż mi ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuń