środa, 26 kwietnia 2017

Marchewkowo szczypiorkowy drożdżowy warkocz z serowym farszem

Ciasto drożdżowe zyskało piękny kolor dzięki startej marchewce oraz oryginalny smak za sprawa szczypiorku. Z każdego kawałka wypływa ciągnący ser. Tak przygotowane danie może być chlebkiem do dań głównych lub rodzajem pizzy z sosem.




Ciasto:
2 ¾ szklanki mąki pszennej
3 łyżki oleju
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
1 marchewka
½ pęczka szczypiorku
1 szklanka letniej wody
20 g świeżych drożdży

Farsz:
10 pieczarek
200 g sera (np.. korycińskiego)

Sos:
100 g jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
2 łyżki szczypiorku
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego


Pieczarki kroimy w plasterki. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól i cukier, wlewamy olej. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach. Szczypiorek drobno siekamy. Warzywa dodajemy do mąki. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do miski. Całość wyrabiamy na gładkie i zwarte ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt (około 25*35 cm). Na środku ciasta rozkładamy ser. Na nim układamy pieczarki i ponownie rozsypujemy ser. Boki kroimy w cienkie paseczki i naprzemiennie zaplatamy do środka. Tak zwinięty warkocz przekładamy na blaszkę. Pieczemy w 200*C przez 25 minut. Jeszcze ciepły kroimy w plastry. Podajemy  z sosem (jogurt wymieszany z majonezem, czosnkiem i szczypiorkiem).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz