Kruche i delikatne mięso z kurczaka w obłędnym słodko - ostrym sosie na bazie keczupu, cebuli i rodzynek.
3 duże ćwiartki z kurczaka
Przyprawa do kurczaka
1 marchewka
5 pieczarek
Suszona natka pietruszki
Sos:
0,5 szklanki keczupu
1 szklanka wody
1 łyżka rodzynek sułtańskich Helio
2 ząbki czosnku
1 cebula
Sól
Pieprz
Liść lubczyku
Słodka czerwona papryka
2 łyżki oleju
Ćwiartki z kurczaka doprawiamy delikatnie przyprawą do kurczaka i suszoną natką pietruszki. Układamy je w naczyniu żaroodpornym.
Na wierzchu rozkładamy plasterki pieczarek oraz obranej marchewki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Przesmażamy ją do momentu aż zmięknie. Wlewamy keczup wymieszamy z wodą oraz wsypujemy rodzynki. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i słodką czerwoną papryką. Gotujemy na patelni kilka minut - aż sos zgęstnieje.
Gorącą zalewę przelewamy do naczynia z mięsem. Pieczemy pod przykryciem przez 70 minut w 190*C. Podczas pieczenia możemy przemieszać sos lub oblać nim kurczaka.
Możemy mięso udekorować ziarnami czerwonego pieprzu.
Na wierzchu rozkładamy plasterki pieczarek oraz obranej marchewki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę. Przesmażamy ją do momentu aż zmięknie. Wlewamy keczup wymieszamy z wodą oraz wsypujemy rodzynki. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem lubczyku i słodką czerwoną papryką. Gotujemy na patelni kilka minut - aż sos zgęstnieje.
Gorącą zalewę przelewamy do naczynia z mięsem. Pieczemy pod przykryciem przez 70 minut w 190*C. Podczas pieczenia możemy przemieszać sos lub oblać nim kurczaka.
Możemy mięso udekorować ziarnami czerwonego pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz