wtorek, 16 maja 2017

Pulpety wołowe ze szpinakiem i fetą w kremowym sosie

Bardzo delikatne a zarazem wyraziste w smaku wołowe pulpeciki z sosem z serka topionego. Proste i szybkie w przygotowaniu. Możemy je zjeść z ziemniakami lub chlebem.




300 g mięsa mielonego wołowego
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
150 g mrożonego szpinaku
50 g sera feta
1 cebula
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
500 - 750 ml bulionu warzywnego
100 g serka topionego śmietankowego
2 łyżki koperku
Sól
Pieprz

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy kilka minut, aż odparuje woda. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.  Do miski przekładamy mięso mielone oraz drobno posiekaną białą cebulę. Dodajemy podduszony na maśle szpinak, pokrojoną w małe kawałki fetę oraz świeży koper. Wbijamy jajka i dosypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na gładką masę.



Formujemy małe pulpety. W garnku lub na dużej patelni zagotowujemy bulion warzywny. Może to być też rosół drobiowy. Wkładamy delikatnie przygotowane pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut.







Na końcu do mięsa dodajemy kawałki serka topionego. Gotujemy aż się rozpuści. Jeżeli chcemy jeszcze gęstszy sos możemy go zaciągnąć mąką.



1 komentarz: