Kruche i soczyste udka w pomidorowym sosie z aromatycznymi ziołami jest świetnym pomysłem na obiad. Pomidory mają słodkawy posmak dzięki dodatkowi miodu.
5 dużych udek
Przyprawa do kurczaka
2 łyżki miodu
0,5 łyżeczki suszonej bazylii
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki lubczyku
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka maggi
150 g sera feta
125 g ryżu z warzywami
Udka dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. Mięso oblewamy miodem. Krojone pomidory wraz z zalewą mieszamy z ziołami - suszoną bazylią, ziołami prowansalskimi i lubczykiem oraz maggi. Pomidorami zalewamy kurczaka. Pieczemy pod przykryciem przez 60 minut w 200*C. Przed końcem możemy mięso odkryć aby ładnie się zarumieniło. Po upieczeniu udka obsypujemy pokrojonym w kostkę serem feta. Podajemy z ugotowanym ryżem z warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz