czwartek, 22 czerwca 2017

Eton mess z truskawkami i nektarynką

Pyszny i słodki bałagan w kieliszku jest świetnym deserem! Do tego świeże truskawki i nektarynka - poezja!






150 g truskawek
250 g śmietanki 36%
3 łyżki wody
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki cukru pudru
1 nektarynka
Kilka bezów



Żelatynę zalewamy zimną wodą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Truskawki obieramy ze szypułek (kilka odkładamy do dekoracji). Myjemy pod bieżącą wodą a następnie blendujemy na gładki krem. Podgrzewamy w garnku z cukrem pudrem (możemy zagotować). Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. Dolewamy truskawki i miksujemy na wolnych obrotach aż owoce połączą się ze śmietaną. Mus truskawkowy przekładamy do kieliszków. 
Następnie blend ujemy obraną nektarynkę i wylewamy na mus. Układamy pokruszone bezy i świeże truskawki.





3 komentarze:

  1. Kocham truskawki i nektarynki. Koniecznie muszę to przyrządzić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam ten deser i wiem, że jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham takie desery! Na pewno zrobię :) zapraszam do siebie :) http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń