Szybkie w przygotowaniu duże bułki do domowych burgerów. Wystarczy kilka dodatków - mięsnych lub bezmięsnych aby zjeść domowego fast food’a.
550 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
3 łyżki oleju
250 ml mleka
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
65 ml ciepłej wody
Mleko do posmarowania
Sezam do posypania
Do miseczki kruszymy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru, wlewamy ciepłą wodę. Całość dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia drożdży. Mleko podgrzewamy aby było ciepłe (nie gorące).
Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier oraz wlewamy olej. Zaczynamy miksować (hakiem do wyrabiania ciast drożdżowych). Możemy robić to też ręcznie. Wlewamy drożdże oraz mleko. Wyrabiamy przez kilka minut (ciasto musi być zwarte). Dłońmi formujemy kulę i odstawiamy w misce pod przykryciem do wyrośnięcia (na 30 minut). Po tym czasie odgazowujemy ciasto (uderzamy w nie dłonią). Formujemy długi wałek i dzielimy na 7 równych części. Z każdej części robimy okrągłą bułeczkę. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie przykrywamy na 30 minut. Po tym czasie każdą bułkę smarujemy mlekiem i obsypujemy sezamem. Pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 20-25 minut (funkcja góra-dół). Studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz