Szybki i prosty pomysł na obiad z dużą ilością warzyw, kurczakiem i pyszną ciecierzycą. Taki obiad możemy przygotować nawet dzień wcześniej, a następnego tylko odgrzać i zajadać!
500 g fileta z piersi kurczaka
1 cebula
Przyprawa do mięsa
Słodka czerwona papryka
1 szklanka ciecierzyce
2 marchewki
½ główki brokułu
Kilka różyczek kalafiora
2,5 szklanki bulionu drobiowego
Sól
Pieprz
2 łyżki śmietany 18%
100 g serka topionego ze szczypiorkiem
Ciecierzycę gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w paseczki lub kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa, słodką czerwoną papryką, solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni na odrobinie oleju. Dodajemy mięso i przesmażamy. Podlewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu. Dodajemy różyczki brokułu i kalafiora, obraną i pokrojoną w plastry marchewkę. Dusimy do miękkości. Gdy bulion nam wyparuje ponownie podlewamy. Na końcu dodajemy ciecierzycę (ugotowaną), śmietankę i serek topiony. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do momentu zgęstnienia sosu.
Uwielbiam takie połączenia... danie na zdrowie
OdpowiedzUsuńCieciorki jeszcze nie jadłam :) przyjaciółka, ex-wegetarianka próbuje mnie namówić, ale trochę się boję tego smaku :)
OdpowiedzUsuńPyszota. Idealny przepis na obiad.
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/