poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Winogronowiec z kremem Monte

Proste w przygotowaniu ciasto z obłędnym kremem na bazie serków Monte. Do tego pyszne słodkie winogrona, kwaskowate porzeczki i ciasto do kawy jak znalazł. Rewelacyjną sprawą są nowe krystaliczne galaretki!





Tortownica 22cm:

Biszkopt:
3 jajka
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Krem Monte:
500 ml śmietany 30%
1,5 łyżki cukru pudru
4 serki Monte( 4*55g- małe opakowania)
1,5 łyżki żelatyny
¼ szklanki ciepłej wody

Dodatkowo:
300 g winogron
Garść czarnych porzeczek
1 przezroczysta galaretka o smaku winogronowym Winiary
1,5 szklanki wrzątku


Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy cukier. Gdy piana jest biała i lśniąca kolejno dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy do połączenia. Wyłączamy mikser, wsypujemy przesiane mąki. Możemy to zrobić partiami, delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Gotową masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C. Pieczemy około 20-25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zrzucamy na podłogę z wysokości 50 cm. Wstawiamy ponownie do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Krem:
Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serki Monte i miksujemy do połączenia składników. Wlewamy przestudzoną żelatynę i ponownie miksujemy. Krem wylewamy na biszkopt wyłożony w tortownicy. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.

Wierzch:
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy do delikatnego stężenia. Na wierzchu ciasta rozkładamy pokrojone winogrona i porzeczki. Zalewamy galaretką i ponownie chłodzimy w lodówce.



Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

6 komentarzy: