czwartek, 10 sierpnia 2017

Maślana zapiekanka z kurczakiem i ziemniakami

Pyszna zapiekanka z kurczakiem i młodymi ziemniaczkami obtoczonymi w szczypiorku i natce pietruszki. Dodatek masła sprawia, że mięso jest jeszcze bardziej soczyste.



500 fileta z kurczaka
2 młode cebule
Przyprawa do kurczaka
Liść lubczyku (suszony)
Natka pietruszki (suszona)
30 g masła
15 młodych małych ziemniaczków
2 łyżki szczypiorku
1 łyżka świeżej natki pietruszki
½ puszki kukurydzy
200 g żółtego sera



Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałki. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, suszonym lubczykiem i natką pietruszki. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z posiekaną w kostkę młodą cebulką. Ziemniaki obieramy lub porządnie szorujemy. Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Po ugotowaniu odsączamy na sitku, mieszamy z posiekanym świeżym szczypiorkiem i natką pietruszki. W naczyniu do zapiekania rozkładamy cienkie plastry zimnego masła.  Do kurczaka dodajemy odsączoną kukurydzę oraz 1/3 startego na drobnych oczkach sera. Przekładamy do naczynia, rozkładamy ziemniaki. Wierzch obsypujemy resztą sera. Zapiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 10-15 minut (aż ser się rozpuści).



2 komentarze: