Do takiej bułeczki wystarczy dobre masło! Znakomite dodatki - smaczne kabanosy, aromatyczne suszone pomidory i greckie zielone oliwki sprawiają, że bułeczki są wyśmienite. Upieczone w foremce na muffinki wyglądają jak małe pączusie! Gwarantuję - znikają jeszcze cieplutkie! A przygotowanie to dosłownie bułka z masłem - każdy sobie poradzi!
400 g mąki pszennej + 100 g do podsypywania
0,5 łyżeczki oregano
0,5 łyżeczki suszonego lubczyku
15 g świeżych drożdży
1 ¼ szklanki ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
3 łyżki oleju
4 suszone pomidory z oleju
5 dużych zielonych greckich oliwek
Do dużej miski przesiewamy 400 g mąki pszennej, do osobnej pozostałe 100 g. Dodajemy oregano, lubczyk, sól i cukier. W ¾ szklanki ciepłego mleka rozpuszczamy świeże drożdże. Wlewamy do mąki i mieszamy łyżką. Dolewamy resztę mleka. Kabanosy oraz greckie oliwki kroimy w plasterki. Pomidory kroimy w kosteczkę. Dodatki dokładamy do mąki. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Wyrabiając podsypujemy resztą mąki. Gotowe ciasto dzielimy na 12 okrągłych bułeczek. Układamy je w blaszce na muf finki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie pieczemy w 190*C przez 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz