Bardzo proste i smaczne placuszki są znakomitym pomysłem na obiad lub zbliżające się święta. Smak był miłym zaskoczeniem. Kalafior w przeważającej części bardzo dobrze smakował z kurczakiem, kabanosami i resztą warzyw.
1 główka kalafiora
200 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
1 por (biała cześć)
1 cebula
50 g żółtego sera
5 pieczarek
4 wędzone kabanosyMaestro Henryk Kania (Symfonia Wędzona)
2 łyżki świeżej natki pietruszki
5 jajek
2 łyżki mąki pszennej
Sól
Pieprz
Curry
Słodka czerwona papryka
Suszona natka pietruszki
Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do mięsa. Kalafior gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy w bardzo drobne kawałeczki. Por oraz kabanosy siekamy w plasterki, pieczarki w małą kostkę. Cebulę kroimy bardzo drobno. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie pokrojone składniki mieszamy ze sobą, dodajemy świeżą natkę pietruszki. Następnie wbijamy jajka i dodajemy mąkę pszenną. Całość mieszamy bardzo dokładnie. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem, curry, słodka czerwoną papryką oraz suszona natka pietruszki. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni. Do smażenia używałam oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz