Domowa pizza jest najlepsza! Ta wyszła bardzo pyszna i aromatyczna. Różnorodność składników tylko wzbogaca jej smak - suszone w oleju pomidory, zielone oliwki, ciągnący ser i mięciutki kurczak.
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
15 g świeżych drożdży
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki cukru
0,5 szklanki letniej wody
Dodatkowo:
300 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
Słodka czerwona papryka
Kilka suszonych pomidorów z oleju
1/3 szklanki zielonych greckich oliwek
1 łyżka natki pietruszki
7 pieczarek
150 g żółtego sera
3 łyżki passaty pomidorowej
Oregano
Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy cukier i sól, wlewamy olej. Świeże drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do mąki. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Ciasto przykrywamy suchą ściereczką.
Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka i słodką czerwoną papryką. Smażymy do miękkości na patelni. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pieczarki oraz zielone oliwki kroimy w plasterki, suszone pomidory w kosteczkę.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 26-32 cm. Na cieście rozsmarowujemy passatę pomidorowa i obsypujemy natka pietruszki. Następnie rozkładamy połowę sera, pieczarki, suszone pomidory, kurczaka i oliwki. Na wierzchu rozsypujemy resztę sera oraz suszone oregano. Pizze pieczemy w nagrzanym do 220*C piekarniku przez 15-20 minut. Musimy obserwować czy ciasto już jest wypieczone.
świetne wypełnienie :)
OdpowiedzUsuńUżyłem innych składników na pizzy, ale ciasto zniewalające!
OdpowiedzUsuń