poniedziałek, 22 stycznia 2018

Drożdżowe hot dogi z pieczarkami i serem feta

Pyszny domowy fast food w postaci hot dogów. Pyszne nadzienie w postaci przesmażonych pieczarek, żółtego sera i sera feta.




Ciasto drożdżowe:
2 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki letniej wody
20 g świeżych drożdży
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
3 łyżki oleju

Farsz:
0,5 kg pieczarek
2 cebule
150 g sera feta
150 g żółtego sera

Mąkę pszenną mieszamy z solą i pieprzem. Wlewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do maki. Mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. 
Pieczarki kroimy na pół plasterki, cebulę kroimy w kosteczkę. Ser żółty ścieramy na tarce o średnich oczkach, ser feta kroimy w kosteczkę. 
Ciasto rozwałkowujemy na pięć prostokątów o wymiarach 25x15cm. Na każdym rozkładamy przesmażone pieczarki z cebulką, parówkę, ser żółty i ser feta.  Ciasto zawijamy do środka aby uformować hot dogi. Przekładamy na blaszkę piekarnikową, pieczemy w 210*C przez 15 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz