Mojej córeczce bardzo zasmakowały pulpeciki w sosie serowym. Szczerze mówiąc nam również. Pyszny i szybki pomysł na domowy, rozgrzewający obiad!
500 ml bulionu drobiowego
Pulpeciki:
250 g mięsa z indyka
1 cebula
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka natki pietruszki (świeżej)
Sól
Pieprz
Dodatkowo:
1 łyżka mąki pszennej
100 g kremowego serka topionego z papryką
2 łyżki jogurtu greckiego
Do garnka wlewamy bulion, gotujemy. Do miski przekładamy mięso, jajka, bułkę tartą, natkę pietruszki
i posiekaną drobno cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagniatamy na gładką masę. Formujemy małe pulpeciki. Wrzucamy je do gotującego się bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie do osobnej miseczki odlewamy szklankę wywaru. Dodajemy do niego jogurt grecki oraz mąkę pszenną. Mieszamy i ponownie wlewamy do mięsa. Dodajemy kawałki serka topionego. Gotujemy jeszcze kilka minut (do rozpuszczenia się serka i zgęstnienia sosu). Podajemy z ziemniakami lub makaronem. Możemy udekorować wierzch świeżą natką pietruszki.
Lubię sosy serowe, a to byłaby ciekawa odskocznia od codzienności :]
OdpowiedzUsuń