wtorek, 27 lutego 2018

Paszteciki - bułeczki z pieczarkami i łososiem

Pyszne drożdżowe paszteciki ze znanym wszystkim pieczarkowym farszem. Swój domowy wypiek wzbogaciłam o wędzonego łososia, który idealnie pasował ze smakiem grzybów. Polecam jako ciepła przystawka na domowe imprezy.





Ciasto drożdżowe:
2 szklanki mąki pszennej
125 g masła
20 g świeżych drożdży
1 jajko
0,5 szklanki gęstej śmietany 18%
Sól

Farsz:
0,5 kg pieczarek
2 cebule
100 g wędzonego na ciepło łososia
Sól
Pieprz

Mleko do smarowania
Czarnuszka do posypania


W śmietanie rozpuszczamy dokładnie świeże drożdże. Mąkę pszenną siekamy dokładnie z masłem i szczyptą soli. Do mąki wbijamy jajka i wlewamy śmietanę z drożdżami. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy je na 15-20 minut, żeby podrosło. W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w pół plasterki, cebulę w kosteczkę.  Całość przesmażamy do miękkości na patelni. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Do pieczarek dodajemy kawałki wędzonego łososia i dokładnie mieszamy.
Przygotowane i wyrośnięte ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie. Wałkujemy długi prostokąt. Na środku układamy pieczarki z łososiem. Zwijamy w rulon. Ostrym nożem dzielimy ciasto na mniejsze paszteciki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Każdy pasztecik smarujemy mlekiem i obsypujemy czarnuszką. Pieczemy w temperaturze 170*C do momentu zarumienienia.








1 komentarz:


  1. Wyglądają przepysznie :)! I ta czarnuszka, uwielbiam jej smak i aromat wiec sam jej widok wprawił mnie w zachwyt :)
    Napewno wypróbuje przepis :)

    Zapraszam do siebie:
    http://slodko-slonee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń