Smak tych kotlecików jest naprawdę przepyszny. Słodki batat, marchewka, wyrazisty por z cebulką, kawałki kurczaka i ciągnący ser. Polecam bo takie kotleciki zaspokoją największy głód.
1 średniej wielkości batat
1 marchewka
1 biała cebula
½ pora (białej części)
200 g fileta z piersi kurczaka
6 jajek
¼ szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
100 g żółtego sera
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany
Liść lubczyku
Wędzona czerwona papryka
Olej do smażenia
Batata oraz marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Pora kroimy w cieniutkie paseczki. Cebulę oraz filet z kurczaka kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Do warzyw i mięsa wbijamy jajka, wlewamy mleko i wsypujemy mąkę pszenną. Całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, liściem lubczyku i wędzoną czerwoną papryką. Ponownie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni, rozkładamy masę tak aby powstał kształt placka. Ja kładłam po 2 łyżki na jedną sztukę.
Są bardzo apetyczne
OdpowiedzUsuń