czwartek, 12 kwietnia 2018

Kurczak marynowany w wędzonej papryce i cukrze trzcinowym

Rewelacyjny i smaczny pomysł na marynatę do kurczaka. Smak okazał się hitem. Przygotowane w ten sposób mięsko możecie wykorzystać do sałatek, domowych fast foodów czy po prostu jako danie główne.




400 g fileta z piersi kurczaka
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka wędzonej czerwonej papryki
1 łyżeczka suszonego lubczyku
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa


Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy cukrem trzcinowym, wędzoną czerwoną papryką, suszonym lubczykiem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięsa. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 60 minut aby smaki dokładnie się połączyły. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni do miękkości. Podajemy z ulubionym sosem i sałatką. U mnie była to sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula, ogórek, ser feta i sos czosnkowy.




1 komentarz: