wtorek, 15 maja 2018

Kotleciki z kurczaka z boczkiem i ananasem

 Pyszne kotleciki z kurczaka o nietuzinkowym smaku. Połączenie wyrazistego boczku i słodkiego ananasa było trafnym połączeniem, ponieważ kotleciki wyszły obłędne. 




200 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
Czosnek granulowany
4 plastry wędzonego boczku
3 plastry ananasa z puszki
1 biała cebula
50 g żółtego sera
1/3 pora (biała część)
1/3 czerwonej papryki
5 jajek
3 łyżki natki pietuszki (świeżej)
Sól
Pieprz


Filet z piersi kurczaka kroimy w małą kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa oraz czosnkiem granulowanym. Plastry boczku kroimy w cienkie paseczki, ananasa w bardzo drobną kosteczkę. W kosteczkę kroimy również czerwoną paprykę oraz cebulę. Por kroimy w pół plasterki, natomiast ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem - ponownie dokładnie mieszamy. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym. Ja kładłam po 2-3 łyżki na jednego placuszka.





2 komentarze: