środa, 9 maja 2018

Rolada lodowa o smaku ciasteczkowo bazyliowym

Nastała pora na domowe lody. Te wyszły rewelacyjne - słodkie, kremowe z nutą orzechów i bazylii. Robi się je bardzo szybko a smak domowych lodów jest bezcenny.




330 ml śmietany 30%
2 jajka
2 łyżki ciepłej wody
10 łyżek cukru
150 g markiz orzechowych (Cukry Nyskie)
Garść świeżej bazylii
2 łyżki płatków migdałowych

Jajka przelewamy wrzątkiem na sitku. Przygotowujemy sobie trzy miski. Do jednej oddzielamy białka, do drugiej żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę z 5 łyżkami cukru. Żółtka ubijamy z resztą cukru i ciepłą wodą na puszystą, żółtą masę. Do trzeciej miski wlewamy śmietankę i ubijamy ją na sztywno. Partiami do żółtek dodajemy po łyżce ubitej piany z białek i śmietankę. Całość mieszamy bardzo delikatnie. Foremkę wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy orzechowe ciastka. Resztę ciastek blend ujemy z bazylią na gładki pył. Ciastka oraz płatki migdałowe przekładamy do lodowej masy, ponownie mieszamy. Masę przelewamy do foremki. Wstawiamy do zamrażalki na kilka godzin.





1 komentarz: