Pyszny i kolorowy gulasz z fileta z kurczaka, wyrazistych papryk i słodkiego batata. W smaku - poezja. Moja córeczka uwielbia takie dania! Przyprawy dodatkowo wzbogaciły smak mięsa i warzyw. Gulasz przygotowujemy na wolnym ogniu, wtedy jest jeszcze bardziej smaczny.
1 filet z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
1 biała cebula
1 duży batat
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
½ puszki słodkiej kukurydzy
300 ml bulionu drobiowego (domowego)
3 łyżki passaty pomidorowej lub zblendowanych pomidorów
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany
Wędzona czerwona papryka
Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. W wysokim garnku rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego. Przesmażamy cebulę, dodajemy mięso. Gdy kurczak delikatnie się podsmaży dodajemy pozostałe warzywa - obranego i pokrojonego w kostkę batata, pokrojone w kosteczkę papryki oraz kukurydzę. Całość dokładnie mieszamy i podlewamy domowym bulionem. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 40 minut. Przed końcem dodajemy passatę pomidorową oraz przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany, wędzoną paprykę. Doprawiamy według uznania.
to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuń