Sycąca i smaczna zapiekanka może być świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Wędzony boczek, koperek i szczypiorek nadały zapiekance niezwykłego aromatu i smaku.
1,5 szklanki makaronu świderki
½ główki brokułu
200 g wędzonego boczku
2 cebule
5 łyżek zielonego groszku konserwowego
100 g sera feta
Sos:
1 łyżka masła
1,5 łyżki mąki ryżowej
ok. 3 szklanki mleka 3,2%
2 łyżki świeżego szczypiorku
1 łyżka koperku
1 łyżka soku z cytryny
Sól
Pieprz
Gałka muszkatołowa
Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Brokuł dzielimy na małe różyczki, gotujemy do miękkości, odcedzamy na sitku. Boczek oraz cebulkę kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanej patelni szklimy jako pierwszą cebulkę. Gdy zmięknie dodajemy boczek i smażymy do zarumienienia. Ser feta kroimy w kosteczkę.
W garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy do momentu powstania zasmażki. Całość podlewamy mlekiem, często mieszamy. Sos gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia. Na końcu wsypujemy koperek oraz szczypiorek. Wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W misce mieszamy ze sobą makaron, brokuł, zielony groszek, ser feta i boczek z cebulką. Całość zalewamy sosem i ponownie mieszamy. Zapiekankę przekładamy do naczynia do zapiekania. Pieczemy pod przykryciem przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz