piątek, 15 czerwca 2018

Torcik ,,Celebracja chwil”

Genialny torcik bez pieczenia! Boki tortu zrobione są z maślanych herbatników. Środek torcika to krem na bazie śmietanki i mascarpone z dodatkiem czekolady i wiórków kokosowych. Na wierzchu słodziutkie sezonowe truskawki, starta biała czekolada i kulki kokosowe. Do tego aromatyczna filiżanka kawy, powiew świeżego powietrza, zapach kwiatów i świeżo koszonej trawy, śpiew ptaków… Mieszkam na wsi i takie piękne atrakcje mam na co dzień. Takie piękne chwile najczęściej spędzamy w weekendy, ponieważ w tygodniu pochłania nas praca. Każdy z nas powinien znaleźć czas na celebrowanie wspólnych chwil z rodziną…. Bo to ona jest motorem napędowym całego naszego życia. Jest siłą, oazą spokoju i portem, do którego zawsze się wraca… Róbmy coś RAZEM! Cieszmy się wspólnym czasem! My uwielbiamy siedzieć w ogródku i przyglądać się jak bawi się i biega nasza Córcia, która co jakiś czas przybiega po truskawki i krem na łyżeczce. Takie chwile są magiczne!




Składniki:

Spód (tortownica 18 cm):
300 g herbatników maślanych
150 g margaryny Palma spółki Bielmar

Krem:
1 szklanka śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
300 g serka mascarpone
100 g mlecznej czekolady

Dodatkowo:
500 g świeżych truskawek
2 łyżki wiórków kokosowych
50 g białej czekolady
Kilka kulek kokosowych


Margarynę rozpuszczamy, delikatnie studzimy. Herbatniki mielimy w malakserze lub blenderze na drobny płyn. Dolewamy margarynę i mieszamy. Herbatnikową masą wylepiamy dno i boki tortownicy. Wstawiamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę. Zdejmujemy z nad pary, odstawiamy do przestygnięcia. Śmietankę wraz z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i wlewamy czekoladę. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Krem wykładamy do środka tortownicy. Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi. Na górze torcika po zewnętrznej stronie układamy truskawki w całości, w środku wysypujemy resztę pokrojoną w kosteczkę. Całość dekorujemy startą na tarce białą czekoladą oraz kokosowymi kuleczkami. Torcik chłodzimy kilka godzin w lodówce.







Znajdź dosłownie 30 minut aby później cieszyć się wspólnymi chwilami z tak pysznym ciastem na talerzyku! A dodatkowo jest sezon na truskawki więc warto korzystać póki są! Do przygotowania torcika zwołajcie członków rodziny, będzie jeszcze szybciej! Bo takie wspomnienia na zawsze zapisują się w naszej pamięci. Mam nadzieję, że za kilka lat Córeczka z uśmiechem na twarzy będzie wspominać wspólne robienie ciast!


Palma - zróbmy coś dobrego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz