niedziela, 29 lipca 2018

Lody jagodowe

Na lody mam swój niezawodny przepis! Wymieniam tylko dodatki. Chociaż bez nich wyśmienite są zwykłe śmietankowe. Ale tym razem postawiłam na sezonowość – jagody!



2 jajka
300 ml śmietanki 30%
140 g drobnego cukru
2 łyżki ciepłej wody
Mus jagodowy:
4 łyżki jagód
2 łyżki cukru
1 łyżka wody

Jajka przelewamy wrzątkiem na sitku. W garnku zagotowujemy jagody z cukrem. Powinny puścić sok. Jeszcze ciepłe blendujemy na gładki mus. Przygotowujemy trzy miseczki. W pierwszej ubijamy żółtka z połową drobnego cukru oraz przegotowaną wodą. Ubijamy do momentu aż żółtka staną się puszyste i jasne. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę. W trzeciej miksujemy na sztywno białka - pod koniec ubijania wsypujemy resztę drobnego cukru. Do żółtek naprzemiennie wkładamy po łyżce białek i śmietanki (aż do wyczerpania). Na końcu wlewamy mus jagodowy. Mieszamy dokładnie trzepaczką. Przygotowane lody przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.



1 komentarz:

  1. wspaniałe! uwielbiam jagody! :D
    u mnie też jagodowo, więc zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń