Na lody mam swój niezawodny przepis! Wymieniam tylko
dodatki. Chociaż bez nich wyśmienite są zwykłe śmietankowe. Ale tym razem
postawiłam na sezonowość – jagody!
2 jajka
300 ml śmietanki 30%
140 g drobnego cukru
2 łyżki ciepłej wody
Mus jagodowy:
4 łyżki jagód
2 łyżki cukru
1 łyżka wody
Jajka przelewamy wrzątkiem na sitku. W garnku
zagotowujemy jagody z cukrem. Powinny puścić sok. Jeszcze ciepłe blendujemy na
gładki mus. Przygotowujemy trzy miseczki. W pierwszej ubijamy żółtka z połową drobnego
cukru oraz przegotowaną wodą. Ubijamy do momentu aż żółtka staną się puszyste i
jasne. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę. W trzeciej miksujemy na
sztywno białka - pod koniec ubijania wsypujemy resztę drobnego cukru. Do żółtek
naprzemiennie wkładamy po łyżce białek i śmietanki (aż do wyczerpania). Na
końcu wlewamy mus jagodowy. Mieszamy dokładnie trzepaczką. Przygotowane lody
przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin.
wspaniałe! uwielbiam jagody! :D
OdpowiedzUsuńu mnie też jagodowo, więc zapraszam :)