Pyszne i lekkie kotleciki z kalafiora i kurczaka. W smaku bardzo pyszne! Proste składniki i obiad może być różnorodny i smaczny.
1/3 główki kalafiora
300 g fileta z piersi kurczaka
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
50 g żółtego sera
Sól
Pieprz
1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka
Kalafior gotujemy z delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz starty na małych oczkach żółty ser. Dodajemy pokrojony na małe kawałki kalafior, wbijamy jajka i wsypujemy bułkę tartą. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Całość wyrabiamy na zwartą masę, formujemy kotlety. Przed smażeniem każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na patelni na oleju rzepakowym.
Super pomysł, a zdjęcie jak z magazynu kulinarnego:)
OdpowiedzUsuń