Pyszny i szybki w przygotowaniu deser w szklankach!
Sezon malinowy w pełni, więc tylko korzystać. Przygotowanie takiego deseru
zajmuje dosłownie kilka minut. A szczerze wiecie co? Ja jeszcze nigdy nie jadłam takiego prawdziwego tiramisu.
2 porcje:
100 g biszkoptów
¼ szklanki kawy rozpuszczalnej (zaparzonej)
250 g serka mascarpone
50 g białej czekolady
¾ szklanki malin
Kakao do posypania
Wcześniej zaparzamy
kawę. Robimy ją według uznania – mocniejszą lub słabszą. Ja na tą porcję
zaparzyłam około łyżeczkę kawy. Odstawiamy do przestygnięcia. Biszkopty łamiemy
na mniejsze kawałki, moczymy w kawie, układamy w szklankach. Następnie
rozkładamy połowę malin. Serek marcarpone ubijamy na puch z roztopioną i
przestudzoną białą czekoladą. Serek rozkładamy na malinach. Kolejną warstwą
tiramisu są znów maliny. Na wierzchu układamy nasączony w kawie biszkopcik.
Całość obsypujemy kakao. Chłodzimy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz