sobota, 14 lipca 2018

Placuszki z kurczaka z cukinią i pieczarkami

Pyszne i zdrowe placuszki dla całej rodziny. Niesamowitego smaku nadaje świeży koperek. Sposób smażenia oraz składniki sprawiają, że obiad jest zdrowy, idealny dla dzieci. U nas zagoszczą jeszcze nie raz.





1 filet z kurczaka
½ młodej cukinii
100 g żółtego sera
1 pęczek świeżego koperku
5 pieczarek
1 biała cebula
4 duże jajka
¼ szklanki mleka
2 łyżki mąki ryżowej
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany
Przyprawa do mięsa


Filet z piersi kurczaka kroimy w bardzo mała kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa. Cukinię obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ser oraz pieczarki ścieramy również na tarce o średnich oczkach. Koperek siekamy nożem. Cebulę kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki dodajemy do mięsa. Wbijamy jajka, wlewamy mleko i wsypujemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut do lodówki. Po tym czasie smażymy placuszki na rozgrzanej patelni. Najlepiej usmażyć na zdrowym tłuszczu lub nieprzywierającej patelni. Kładłam po 2-3 łyżki masy na jednego placuszka.




1 komentarz: