środa, 1 sierpnia 2018

Farfalle z musztardowym kurczakiem

Danie smaczne zarówno na zimno jak i na ciepło. Smak całości w tkwi w marynacie do mięsa. Czuć cytrynę, czosnek i musztardę. Słodkości nadaje miód. Szybko i smacznie!




1 szklanka makaronu pełnoziarnistego farfalle
250 g fileta z piersi kurczaka
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy dijon
Przyprawa do kurczaka
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz
1 czerwona papryka
1 szklanka pomidorków koktajlowych
3 łyżki świeżej natki pietruszki




Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Do mięsa dodajemy musztardę dijon, miód, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30-40 minut. Po tym czasie smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni. Mięso łączymy z makaronem, pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi oraz czerwoną papryką pokrojoną w kostkę. Na końcu siekamy natkę pietruszki i dodajemy do miski. Podajemy na ciepło lub zimno.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz