Zdrowy zamiennik
batoników. W tym deserze udało mi się przemycić sporą ilość owoców w formie
galaretki. Uwielbiamy daktyle i masło z nerkowców. Razem tworzą taki pyszny
aksamitny słodki krem.
Foremka 24x9 cm
I warstwa:
2 szklanki daktyli
100 g masła
nerkowcowego
6 łyżek płatków
owsianych
1 łyżka kakao
1 łyżka mąki kokosowej
II warstwa:
1 szklanka borówek
2 łyżki erytrolu
1 łyżeczka agar agar
100 ml wody
III warstwa:
Kilka łyżek płatków
owsianych
100 g gorzkiej czekolady
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20
minut. Po tym czasie odsączamy na sitku, przekładamy do miski. Do daktyli
dodajemy masło z nerkowców, kakao i mąkę kokosową. Całość blendujemy na gładki
krem. Na końcu dodajemy płatki owsiane i masę mieszamy łyżką. Foremkę wykładamy
folią spożywczą. Na dnie równomiernie rozkładamy masę daktylową, wygładzamy.
Wstawiamy do lodówki na czas robienia galaretki.
Borówki, wodę oraz
erytrol gotujemy na wolnym ogniu, aż owoce zaczną puszczać sok. Blendujemy je
na gładki mus. Do ciepłych borówek wsypujemy agar agar (zamiennik żelatyny).
Całość gotujemy około 2-3 minut. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia i
gęstnienia. Gdy masa zaczyna gęstnieć wylewamy ją na masę daktylową. Na
wierzch wysypujemy płatki owsiane tak aby pokryły galaretkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz