Pyszny i szybki pomysł na obiad o wyrazistym smaku. Curry nadaje aromatu i ostrości, cukinia natomiast tę ostrość łagodzi. Polecam na obiad wtedy, kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Kilka składników i prosty sposób przygotowania ułatwiają zadanie.
500 g sznycli z indyka
Sól
Pieprz
1 mała cukinia
4 małe marchewki
2 cebule
1 łyżeczka przyprawy curry
1,5 szklanki bulionu drobiowego
3 łyżki śmietanki 18%
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki natki pietruszki
Sznycle z indyka kroimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem. Na odrobinie oleju szklimy posiekaną bardzo drobno cebulę. Do cebuli wsypujemy przyprawę curry i smażymy do miękkości. Następnie dokładamy pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz małe marchewki. Chwilkę przesmażamy i dodajemy kawałki indyka. Gdy mięso zmieni kolor całość podlewamy bulionem drobiowym. Zmniejszamy ogień i dusimy przez 15-20 minut. Mąkę mieszamy ze śmietanką i odrobiną bulionu z patelni. Wlewamy do mięsa i dokładnie mieszamy. Dusimy jeszcze kilka minut. Obsypujemy natką pietruszki. Podajemy z kaszą lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz