sobota, 29 września 2018

Błyskawiczna szarlotka dla leniwych

Błyskawiczne ciasto z dużą ilością cynamonu i jabłek. Ja do swojej wersji użyłam papierówek, ale sprawdzą się też inne.  Znika tak szybko jak szybko się ją robi. My jedliśmy jeszcze ciepłą. A z lodami to już w ogóle poezja.





Foremka 24x24 cm:
Spód:
2,5 szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sodu (opcjonalnie)
1 jajko
200 g margaryny
0,5 łyżeczki esencji waniliowej
Masa jabłkowa:
8 dużych jabłek (papierówek)
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1 łyżka cynamonu
Kruszonka:
70 g margaryny
¾ szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu





Do miski przesiewamy mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia. Wsypujemy cukier, wbijamy jajko. Na końcu dodajemy pokrojoną margarynę. Całość siekamy nożem tak długo aż powstanie kruszonka. Następnie całość wysypujemy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę (tylko spód). Ciasto dogniatamy ręką tak aby nie było żadnych luk. Foremkę wstawiamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wsypujemy cukier, cynamon, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Jabłka przekładamy na przygotowany spód. W osobnej misce robimy kruszonkę. Palcami rozcieramy ze sobą mąkę, cukier, cynamon i margarynę. Wysypujemy na jabłka. Ciasto pieczemy w  nagrzanym do 180*C piekarniku przez 60 minut. Pieczemy bez termoobiegu. Po upieczeniu studzimy i obsypujemy cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz