niedziela, 23 września 2018

Roladki ze szpinakiem i słonecznikiem

Rewelacyjna odmiana dla zwykłych roladek ze szpinakiem. Ciągnący ser oraz chrupiący słonecznik w towarzystwie aromatycznego czosnku i szczypiorku stworzyły genialną potrawę.




1 podwójny filet z kurczaka
Przyprawa do mięsa
200 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
½ pęczka świeżego szczypiorku
2 łyżki łuskanego słonecznika
200 g żółtego sera
Sól
Pieprz




W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak. Dusimy na wolnym ogniu do momentu odparowania wody. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy posiekany szczypiorek, słonecznik oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Każdy płat fileta przyprawiamy przyprawą do mięsa. Mięso dzielimy na dwie porcje (dwie roladki). Każdą porcję rozkładamy na desce tak aby kawałki mięsa zachodziły na siebie i w łatwy sposób dało się je zwinąć. Na mięsie układamy plasterki sera oraz rozkładamy szpinak. Całość zwijamy w ciasny rulon, obsypujemy przyprawą do mięsa oraz ziarnami słonecznika. Roladki układamy na foli aluminiowej, skrapiamy olejem rzepakowym i szczelnie zamykamy. Pieczemy przez 40-45 minut w 190*C. Pod koniec pieczenia możemy otworzyć folię i zrumienić górę mięsa.







3 komentarze: