Zdrowe a przede
wszystkim szybkie w przygotowaniu ciasteczka daktylowe. Jest to zdrowa
alternatywa słodkości dla dzieci i dorosłych.
1 szklanka daktyli
1 szklanka lekkiego
zboża ekspandowanego Radix-bis
4 łyżki masła z
nerkowców
1 łyżka oleju
kokosowego
60 g gorzkiej czekolady
2 łyżki orzechów
laskowych
Daktyle zalewamy
wrzątkiem na 20 minut. Po tym czasie odsączamy na sitku. Do daktyli dodajemy
masło z nerkowców oraz rozpuszczony olej kokosowy. Całość blendujemy na gładką,
klejącą masę. Do daktyli dokładamy zboże ekspandowane i mieszamy łyżką. Mokrymi
dłońmi formujemy kuleczki, które rozpłaszczamy na kształt ciastka. Czekoladę
rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do niej orzechy laskowe. Czekoladą z
orzechami oblewamy ciasteczka. Chłodzimy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz