sobota, 1 września 2018

Pasztet drobiowy z rosołu

Rewelacyjny, kremowy, dobrze doprawiony pasztet z dodatkiem mięsa drobiowego i dużą ilością warzyw! My jesteśmy nim zachwyceni. Idealny pomysł na wykorzystanie warzyw i mięsa po niedzielnym rosole.




Z rosołu:
1 udko
1 podudzie
1 porcja rosołowa
Kawałek selera
5 marchewek
1 korzeń pietruszki
Dodatkowo:
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej (bez soli)
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki świeżej natki pietruszki
Sól
Pieprz

Mięso dokładnie oddzielamy od kości, przekładamy do miski. Dodajemy ugotowane warzywa: seler, pietruszkę i marchewkę. Cebulę oraz czosnek kroimy na mniejsze kawałki. Całość dokładnie blendujemy lub mielimy przez maszynkę. Do masy wbijamy jajko, dodajemy natkę pietruszki, bułkę tartą oraz sól, pieprz i przyprawę uniwersalną. Całość ponownie blendujemy tak aby masa była gładka. Jeżeli wydaje nam się, że masa jest za gęsta możemy dolać kilka łyżek rosołu.  Przygotowany pasztet przekładamy do foremki (keksówki o wymiarach 20x7 cm). Wierzch wygładzamy i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika(góra-dół). Pieczemy przez 50 minut. Góra pasztetu musi być ładnie zarumieniona. Po upieczeniu i wystudzeniu możemy przełożyć pasztet do dowolnego naczynia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz