piątek, 9 listopada 2018

Torcik leśny mech

Ciasto bardzo znane ale jakoś nie miałam okazji go zrobić. Jest pyszne! Idealne na jesień! Wyglądem wkomponowuje się w kolory złotej jesieni. A robi się je błyskawicznie!




Biszkopt (tortownica 18 cm):
2 jajka
2/3 szklanki cukru
200 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
2/3 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
1 szklanka śmietanki36%
250 g serka mascarpone
1,5 łyżki cukru pudru
1 fix do śmietany

Dodatkowo:
½ granata
Czekoladowe grzybki do dekoracji
10 orzechów laskowych



Szpinak rozmrażamy na sitku, następnie blendujemy go na jeszcze drobniejszy. Jajka ubijamy na puszystą masę z dodatkiem cukru. Do jajek dodajemy szpinak, miksujemy na wolnych obrotach. Cienką strużką wlewamy olej. Gdy składniki się połączą wyłączamy mikser. Do masy wsypujemy przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia. Mąkę z masą łączymy delikatnie za pomocą szpatułki lub łyżki. Gotowe ciasto przelewamy do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód). Pieczemy w 180*C (funkcja góra dół) około 35-40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjmujemy biszkopt z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia. Następnie ciasto kroimy na trzy placki (dwa grubsze, ostatni cieńszy). Ten cieńszy (przeznaczony na górę torcika) dłońmi kruszymy do miski. Dodajemy do niego owoce granatu.
Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i fixu. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy na wolnych obrotach.
Złożenie ciasta:
W tortownicy układamy jeden placek biszkoptu. Na nim rozkładamy połowę kremu, przykrywamy drugim plackiem. Całość delikatnie dociskamy. Dalej ponownie rozsmarowujemy resztę kremu oraz wysypujemy pokruszony biszkopt z granatem. Na wierchu ciasta układamy czekoladowe grzybki oraz pokrojone orzechy laskowe.





1 komentarz:

  1. Widziałam wiele wersji tego ciasta, ale Twoja dekoracja jest najlepsza! Piękne.

    OdpowiedzUsuń