Przepisów na kotleciki jest całe mnóstwo. Ja cenię prostotę i szybkość przygotowania. A te robi się błyskawicznie. Po przekrojeniu ze środka wypływa ciągnący, aromatyczny ser.
Przepis tak prosty, że już prościej się nie da :-)
250 g mięsa z indyka na kotlety
1 cebula
2 jajka
3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
50 g żółtego sera (radamer)
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany
Do miski przekładamy zmielone mięso. Wbijamy jajka oraz dodajemy posiekaną w bardzo małą kosteczkę cebulę. Wsypujemy bułkę tartą i przyprawy: sól, pieprz oraz czosnek granulowany. Całość wyrabiamy na gładką, zwartą masę. Ser kroimy w słupki o długości około 4-5 cm. Z masy formujemy płaski kotlet na całej dłoni. Na środku układamy słupek sera i zamykamy boki do środka. Boki zlepiamy dokładnie, tak aby ser nie wypłynął. Każdy kotlecik panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz