wtorek, 15 stycznia 2019

Brownie z czerwonej fasoli

Ciasto jest przepyszne! Konsystencja ciasta jest niezwykle delikatna i kremowa! A ciasto jest obłędnie czekoladowe! A co najważniejsze nikt a nikt nie zgadł, że jest na bazie czerwonej fasoli! Smaczne i zdrowe jednocześnie!




2 puszki czerwonej fasoli
3-4  dojrzałe banany
3 jajka
4 łyżki kakao (czubate)
3-4 łyżki miodu
0,5 szklanki daktyli bez pestek
100 g gorzkiej czekolady
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
2 łyżki oleju




Czerwoną fasolę dokładnie odsączamy i płuczemy zimną wodą. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut.  Banany obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Czekoladę rozpuszczamy. Do wysokiej miski lub pojemnika przekładamy fasolę, banany i odsączone z wody daktyle. Wbijamy jajka, wlewamy miód, olej, czekoladę i ekstrakt waniliowy. Na końcu wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i kawę rozpuszczalną. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładką masę. U siebie użyłam blendera ręcznego. Zajmuje to kilka minut aby masa była gładka.  Foremkę o wymiarach 24*24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy na funkcji góra – dół przez 60 minut.  Warto obserwować swój piekarnik i sprawdzać ciasto patyczkiem. Ciasto zapewne popęka, ale taki już jego urok. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku do wystudzenia. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz