Ciasto
jest przepyszne! Konsystencja ciasta jest niezwykle delikatna i kremowa! A
ciasto jest obłędnie czekoladowe! A co najważniejsze nikt a nikt nie zgadł, że
jest na bazie czerwonej fasoli! Smaczne i zdrowe jednocześnie!
2
puszki czerwonej fasoli
3-4
dojrzałe banany
3
jajka
4
łyżki kakao (czubate)
3-4
łyżki miodu
0,5
szklanki daktyli bez pestek
100
g gorzkiej czekolady
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1
łyżka kawy rozpuszczalnej
Czerwoną
fasolę dokładnie odsączamy i płuczemy zimną wodą. Daktyle zalewamy wrzątkiem i
odstawiamy na 15 minut. Banany obieramy
ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki. Czekoladę rozpuszczamy. Do wysokiej
miski lub pojemnika przekładamy fasolę, banany i odsączone z wody daktyle.
Wbijamy jajka, wlewamy miód, olej, czekoladę i ekstrakt waniliowy. Na końcu
wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i kawę rozpuszczalną. Całość miksujemy za
pomocą blendera na gładką masę. U siebie użyłam blendera ręcznego. Zajmuje to
kilka minut aby masa była gładka.
Foremkę o wymiarach 24*24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy
masę i wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy na funkcji góra –
dół przez 60 minut. Warto obserwować
swój piekarnik i sprawdzać ciasto patyczkiem. Ciasto zapewne popęka, ale taki
już jego urok. Po upieczeniu zostawiamy ciasto w piekarniku do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz