Kolejny
hit wśród imprezowych przekąsek. Można go podać na zimno jak i na ciepło. Z
sosem czosnkowym smakuje rewelacyjnie. Dodatek masła sprawia, że chlebek ma
maślany posmak. Bogaty środek sprawia, że danie jest bardzo syte!
Ciasto:
2
szklanki mąki pszennej
0,5
łyżeczki soli
0,5
łyżeczki cukru
3
łyżki oleju rzepakowego
20
g świeżych drożdży
¾
szklanki ciepłej wody
Farsz:
150
g żółego sera
5
plastrów salami peperoni
150
g fileta z kurczaka
Przyprawa
do gyrosa
3
ząbki czosnku
2
łyżki masła
Farsz:
Filet
z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy
do miękkości na rozgrzanej patelni z olejem. Żółty ser ścieramy na tarce o
średnich oczkach. Salami kroimy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Zimne masło ścieramy na tarce. Składniki na farsz mieszamy ze sobą, doprawiamy
bazylią. Farsz dzielimy na 10 porcji.
Do
miski przesiewamy przez sitko mąkę. Dosypujemy sól i cukier oraz wlewamy olej.
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do mąki. Całość wyrabiamy do
momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta (około 5 minut). Formujemy
kule, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. Po
tym czasie odgazowujemy ciasto (uderzamy w nie ręką).Ciasto dzielimy na 10
części. Z każdej formujemy placek większy od dłoni. Na każdym układamy porcję
farszu. Boki zwijamy do środka i podwijamy pod spód. W foremce układamy kule
złączeniem do dołu. Gotowy odrywany chlebek obsypujemy bazylią. Chlebek
pieczemy w 220*C przez 20 minut. Musi ładnie zarumienić się na wierzchu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz