wtorek, 29 stycznia 2019

Odrywany chlebek z kurczakiem i serowym środkiem

Kolejny hit wśród imprezowych przekąsek. Można go podać na zimno jak i na ciepło. Z sosem czosnkowym smakuje rewelacyjnie. Dodatek masła sprawia, że chlebek ma maślany posmak. Bogaty środek sprawia, że danie jest bardzo syte!




Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
3 łyżki oleju rzepakowego
20 g świeżych drożdży
¾ szklanki ciepłej wody
Farsz:
150 g żółego sera
5 plastrów salami peperoni
150 g fileta z kurczaka
Przyprawa do gyrosa
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
Suszona bazylia



Farsz:
Filet z kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do gyrosa. Smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni z olejem. Żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Salami kroimy w kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Zimne masło ścieramy na tarce. Składniki na farsz mieszamy ze sobą, doprawiamy bazylią. Farsz dzielimy na 10 porcji.
Do miski przesiewamy przez sitko mąkę. Dosypujemy sól i cukier oraz wlewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, przelewamy do mąki. Całość wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta (około 5 minut). Formujemy kule, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. Po tym czasie odgazowujemy ciasto (uderzamy w nie ręką).Ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy placek większy od dłoni. Na każdym układamy porcję farszu. Boki zwijamy do środka i podwijamy pod spód. W foremce układamy kule złączeniem do dołu. Gotowy odrywany chlebek obsypujemy bazylią. Chlebek pieczemy w 220*C przez 20 minut. Musi ładnie zarumienić się na wierzchu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz