sobota, 2 lutego 2019

Gofry orkiszowe

Gofry zawsze kojarzyły mi się z kalorycznym deserem. Ten taki nie jest! Jest smaczny, zdrowy i bez grama cukru. Dla wybrednych oczywiście możemy posłodzić ale nam smakowały bez cukru! Przygotowanie zajmuje dosłownie 2 minuty! Mieszamy składniki, wlewamy do gofrownicy i gotowe! W wielu przepisach na gofry widziałam, że trzeba osobno ubijać białka. W tym nie trzeba a gofry są smaczne i chrupiące.




3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 2000)
3 opakowania budyniu śmietankowego (120 g)
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
3 jajka
Kilka kropel aromatu pomarańczowego
Olej kokosowy (do smarowania gofrownicy)

Do miski przesiewamy mąkę orkiszową oraz proszek do pieczenia. Wsypujemy budyń śmietankowy. W osobnej misce łączymy mokre produkty – jogurt naturalny, jajka i krople aromatu pomarańczowego. Wlewamy je do suchych składników i mieszamy trzepaczką. Ciasto wlewamy do nagrzanej gofrownicy wysmarowanej olejem kokosowym. Pieczemy do zarumienienia. Dekorujemy cukrem pudrem z ksylitolu lub ulubioną konfiturą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz