Smaczny
obiad dla całej rodziny. Oprócz przygotowania składników i zalewy robi się
praktycznie sam. Wystarczy dodać jakąś surówkę lub ulubione ogórki i mamy
gotowy obiad!
150
g brązowego ryżu
2
cebule
100
g pieczarek
500
g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa
do mięsa
Sól
Pieprz
Słodka
czerwona papryka
100
g ostrego sera radamer
Sos:
100
g masła
6
łyżek pikantnego keczupu
1
¾ szklanki wody
Sól
Pieprz
4
ząbki czosnku
1
łyżeczka suszonego lubczyku
Słodka
czerwona papryka
Cebulę
kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Przesmażamy na patelni. Naczynie
żaroodporne smarujemy delikatnie masłem. Na dnie wysypujemy suchy ryż.
Następnie rozkładamy przesmażoną cebulę z pieczarkami. Filet z piersi kurczaka
kroimy na płaty (jak na kotlety). Przyprawiamy przyprawą do mięsa, solą,
pieprzem i słodką czerwoną papryką. Na każdym płacie układamy plasterki żółtego
sera. Mięso zwijamy w ciasny rulon, tak aby nie wypłynął nam ser. Roladki
układamy w naczyniu żaroodpornym. W garnku gotujemy masło z wodą, dodajemy
keczup oraz przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem, suszonym
lubczykiem i słodką papryką. Zalewę najlepiej smakować i doprawić pod swój
ulubiony smak. Gorąca zalewą zalewamy mięso. Pieczemy pod przykryciem przez
50-60 minut w 180*C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz