niedziela, 20 stycznia 2019

Roladki z kurczaka na brązowym ryżu w ostrym sosie

Smaczny obiad dla całej rodziny. Oprócz przygotowania składników i zalewy robi się praktycznie sam. Wystarczy dodać jakąś surówkę lub ulubione ogórki i mamy gotowy obiad!




150 g brązowego ryżu
2 cebule
100 g pieczarek
500 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do mięsa
Sól
Pieprz
Słodka czerwona papryka
100 g ostrego sera radamer

Sos:
100 g masła
6 łyżek pikantnego keczupu
1 ¾ szklanki wody
Sól
Pieprz
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
Słodka czerwona papryka




Cebulę kroimy w kosteczkę, pieczarki w półplasterki. Przesmażamy na patelni. Naczynie żaroodporne smarujemy delikatnie masłem. Na dnie wysypujemy suchy ryż. Następnie rozkładamy przesmażoną cebulę z pieczarkami. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na kotlety). Przyprawiamy przyprawą do mięsa, solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką. Na każdym płacie układamy plasterki żółtego sera. Mięso zwijamy w ciasny rulon, tak aby nie wypłynął nam ser. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. W garnku gotujemy masło z wodą, dodajemy keczup oraz przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy solą, pieprzem, suszonym lubczykiem i słodką papryką. Zalewę najlepiej smakować i doprawić pod swój ulubiony smak. Gorąca zalewą zalewamy mięso. Pieczemy pod przykryciem przez 50-60 minut w 180*C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz