Zrazy w nieco innej formie – z mięsa mielonego z kolorowym środkiem. Idealnie smakują z ziemniaczkami. Polecam ten smaczny obiad!
500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
2 ogórki konserwowe
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
2 cebule
5 plastrów boczku wędzonego
½ pęczka natki pietruszki
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
3 łyżki bułki tartej
2 jajka
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany
Mięso mielone wyrabiamy dokładnie z posiekaną jedną cebulą, jajkami i bułką tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Ogórki konserwowe, plastry boczku oraz papryki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Natkę pietruszki siekamy. Wszystko mieszamy ze sobą. Z mięsa formujemy placki wielkości dłoni. Układamy na nich po łyżce farszu, zwijamy boki do środka. Musimy dokładnie zawinąć mięso aby farsz nam nie wypadł. Zrazy obsmażamy na rozgrzanej patelni na rumiano z każdej strony. Następnie przekładamy do garnka i podlewamy je wodą aby były całe przykryte. Na osobnej patelni przesmażamy drugą cebulę i dokładamy do mięsa. Jeżeli zostanie nam reszta farszu również możemy go przełożyć do zrazów. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso dusimy na wolnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec zrazy wyjmujemy z garnka. Sos zagęszczamy wodą z mąką. Przekładamy z powrotem roladki i dusimy kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz