sobota, 30 marca 2019

Fit kokosowo daktylowy sernik na zimno

Pyszne i błyskawiczne w przygotowaniu ciasto na bazie mleczka kokosowego, serka mascarpone i zmielonych na pył wiórków kokosowych. Spód to słodkie daktyle z mąką migdałową. Takie ciasto może być zdrowszą wersją ciast z kremem. Kokos rządzi w tym serniku!



Spód:
150 g daktyli
100 g mąki migdałowej lub kokosowej
2 łyżki masła
2-3 łyżki wody z daktyli
Masa serowa:
400 g mleczka kokosowego (1 puszka)
250 g serka mascarpone
0,5 szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżki żelatyny
1/3 gorącej wody
Wierzch:
1 galaretka cytrynowa
1 szklanka wrzątku



Spód:
Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie odsączamy z wody. Masło roztapiamy. Daktyle, mąkę kokosową oraz masło blendujemy na gładką masę. W razi potrzeby, gdy masa będzie zbyt zwarta podlewamy wodą z daktyli i ponownie blendujemy. Gotową masą wykładamy spód foremki o średnicy 18 cm. Foremkę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa kokosowo serowa:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestygnięcia. Wiórki kokosowe mielimy na pył. Ja swoje rozdrobniłam w rozdrabniaczu ale można też wykorzystać blender. Do wysokiego naczynia przelewamy mleczko kokosowe i wiórki kokosowe,  przekładamy serek mascarpone i wsypujemy cukier kokosowy lub trzcinowy. Całość miksujemy na gładką masę. Wlewamy żelatynę i ponownie miksujemy. Całość przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Wierzch:
Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia i delikatnego stężenia. Gotową galaretkę przelewamy na stężałe ciasto. Ponownie chłodzimy w lodówce. Smacznego!










1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis, mega zdrowy, pożywny, w sam raz do pracy. Ja stosuje podobne przepis podczas układania diet dla klientek. Ps. teraz za subskrypcje strony jeden tydzień diety gratis :-) https://vitalfit.com.pl/

    OdpowiedzUsuń