czwartek, 4 kwietnia 2019

Pulpety z ryżem w sosie grzybowym

Te danie pokochasz od pierwszego kęsa. Sos z dodatkiem suszonych grzybów i pieczarek jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Pulpety z dodatkiem ryżu są bardzo syte. U nas taki obiad znika bardzo szybko!



Pulpety:
300 g mięsa mielonego z szynki
50 g ugotowanego ryżu
2 jajka
3 łyżki bułka tartej
1 cebula
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany
2 łyżki natki pietruszki
1,5 litra bulionu drobiowego
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
2 marchewki
Sos grzybowy:
1 cebula
150 g pieczarek
Garść suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
0,5 szklanki wody
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej



Mięso mielone łączymy z ugotowanym ryżem oraz natką pietruszki. Dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulkę. Wbijamy jajka i wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Z wyrobionej masy formujemy małe pulpeciki.
W garnku podgrzewamy wcześniej przygotowany bulion drobiowy lub rosół. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę. Do gotującego się bulionu wkładamy pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu.
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut aby zmiękły. PO tym czasie odlewamy z zalewy i siekamy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę. Pieczarki kroimy w ćwiartki. Cebulę i pieczarki przesmażamy na patelni, następnie przekładamy do pulpetów. Całość gotujemy jeszcze kilka minut (około 10-15). Z pulpetów odlewamy szklankę bulionu. Mieszamy z wodą, śmietaną i mąką. Ponownie wlewamy do mięsa. Mieszamy i czekamy aż sos delikatnie zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami.



1 komentarz: