poniedziałek, 29 kwietnia 2019

Drożdżówki z makiem

Drożdżówki są fenomenalne i podbiły podniebienia mojej rodziny. Robiłam je już kilka razy i za każdym razem znikały w oka mgnieniu! Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Dłużej wyrasta ciasto, niż samo jego robienie. Następnego dnia drożdżówki nadal są świeże i pyszne!




0,5 kg mąki pszennej tortowej
3 łyżki cukru (70 g)
27 g świeżych drożdży
250 ml ciepłego mleka
75 g masła
1 żółtko (do posmarowania)
500 g masy makowej
Lukier:
1 białko
1 łyżka soku z cytryny
¾ szklanki cukru pudru





Mąkę pszenną przesiewamy do misy miksera. Na dnie formujemy ,,dołek”.











Kruszymy do niego świeże drożdże, wsypujemy połowę cukru oraz wlewamy połowę ciepłego mleka. Delikatnie mieszamy i zostawiamy zaczyn aby podrósł (około 20 minut). W reszcie mleka rozpuszczamy masło. 







Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy resztę składników (cukier, mleko z masłem) i wyrabiamy mikserem elastyczne ciasto. 









Formujemy kulę i odstawiamy na 1,5 godziny aby wyrosło. 









Po tym czasie na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy prostokąt o wymiarach 50 *35 cm. Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy masę makową. 









Następnie ciasto zwijamy w rulon (wzdłuż krótszego boku). Rulon kroimy na kawałki o szerokości około 5 cm. Drożdżówki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  

Drewnianą łyżką na każdej drożdżówce robimy wgłębienie. Zostawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Smarujemy żółtkiem i pieczemy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 15-20 minut. Obserwujemy drożdżówki jak robią się rumiane. Studzimy. Po wystudzeniu lukrujemy (wymieszane białko z sokiem z cytryny i cukrem pudrem).







1 komentarz: