niedziela, 28 kwietnia 2019

Wołowe kotleciki z kaszą gryczaną z piekarnika w cebulowo pomidorowym sosie

Pomysł na obiad, który zagości na naszym stole niejednokrotnie. Za każdym razem przygotowywałam takie kotleciki z mięsem wieprzowym. Tym razem przewagę stanowi mięso wołowe. Dodatkiem była kasza gryczana niepalona oraz cebulowo pomidorowy sos z aromatycznym oregano. Obiad wyszedł rewelacyjny!





Kotleciki:
300 g mięsa mielonego wołowego
200 g mięsa mielonego wieprzowego
5 łyżek kaszy gryczanej niepalonej
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 łyżki bułki tartej
3 jajka
Sól
Pieprz
Czosnek granulowany
Słodka czerwona papryka
Mąka ryżowa do obtoczenia (opcjonalnie mąka pszenna)
Olej rzepakowy do smażenia
Sos pomidorowy:
2 cebule
700 ml wody
190 g koncentratu pomidorowego
Sól
Pieprz
Oregano



Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Mięso mielone wieprzowe oraz wołowe przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną bardzo drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą i ugotowaną kaszę gryczaną. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką oraz czosnkiem granulowanym. Z mięsa wyrabiamy jednolitą, zwartą masę. Formujemy okrągłe kotlety, obtaczamy w mące. Mięso obsmażamy na patelni, na rumiano z każdej strony. Gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na osobnej patelni lub tej po smażeniu mięsa przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy zmięknie zalewamy ją wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy: sól, pieprz oraz oregano. Gotujemy przez kilka minut. Gotową zalewą zalewamy mięso. Gołąbki pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 60 minut. Pod koniec możemy je odkryć aby sos delikatnie się zredukował.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz